Ett år har gått sedan Mammastygn föddes. Hurra och Grattis på årsdagen!

Mammastygn är en samlingsplats för Sveriges alla blivande och nyblivna mammahjältar men samtidigt som Mammastygn föddes lanserade vi även Sveriges första förlossningsförsäkring som ersätter förlossningsskador på ett helt unikt sätt. Historiskt har försäkringsbolagen konsekvent undantagit förlossningsskador som en försäkringsbar skada och endast ersatt små eller inga ersättningar för de allvarligaste förlossningsskadorna.

Det här var en viktig förändring och ett för oss viktigt ställningstagande som tydligt visar att det finns ojämlika försäkringsvillkor som gör skillnad på män och kvinnor. För att citera min kollega Kajsa så ”hittades en skärva av medeltiden” i form av urgamla försäkringsvillkor. Den kvinnliga bäckenbottnen ansågs helt enkelt inte vara en försäkringsbar kroppsdel!

Jag är orimligt stolt över att vi tar ansvar och är en del av den här förändringen framåt. Under de senaste tre åren har det skett fler positiva förändringar. Från att statistiken visade på nästan 7% allvarliga förlossningsskador är den siffran nu nere på under 3%. Tystnadkulturen och tabun som lagt ett lock på kvinnors möjlighet att utrycka och prata om sina underlivsbesvär efter förlossningen börjar sakta men säkert försvinna. Kvinnor ställer krav. Krav på att deras kroppar ska fungera och krav på att vården behöver utvecklas. Det här är en fråga som berör precis varenda en av oss och vi har alla ett ansvar att vara en del av den här utvecklingen.

Vi kommer fortsätta att arbeta för att lyfta den här frågan för vi brinner för att kvinnor ska kunna föda barn utan att behöva ge upp basala funktioner som begränsar deras liv. Det är dock viktigt att komma ihåg att det verkligen inte är alla kvinnor som drabbas av kvarstående besvär efter förlossningen. Men den grupp som faktiskt drabbas måste få en etablerad och trygg plats att vara på och att informera om kvinnokroppen efter en graviditet och förlossningen är inte samma sak som att skrämmas. Dagligen tar vi beslut där vi är medvetna om risker och konsekvenser baserat på information. Att ”gömma” eller ”dölja” risker i samband med graviditet och förlossning är som att omyndigförklara kvinnor. Att inte ge henne möjlighet att förbereda sig inför den absolut största fysiska utmaning hon kommer genomgå i livet. Det här tycker vi är fel och en av våra drivkrafter till att fortsätta informera. Sakligt och faktagranskat.

Mammastygn är ett resultat av många dedikerade och passionerade individer och ingenting av mammastygn hade varit möjligt utan dem. Här är några av dem. Tack till er och alla andra som gör detta möjligt!

Victor

Victor

  • Vad tycker du är det bästa med Mammastygn? Egentligen är det svårt att peka ut bara en sak. Jag vill lyfta fram två värden. Det ena är att varje blivande mamma genom Mammastygn har chansen att känna minskad oro och ökad trygghet (varenda en som faktiskt gör det bör betraktas som en vinst). Det andra är att svåra och ofta negligerade ämnen lyfts fram på ett enkelt och pedagogiskt sätt som förhoppningsvis får ringar på vattnet och kan hjälpa till att driva viktiga frågor framåt!
Anna

Anna

  • Vad hoppas du att Mammastygn kan leda till/bidra med? På kort sikt hoppas jag att det bidrar till att fler mammor och pappor känner sig trygga inför en förlossning och får korrekt vård efter förlossningen. Men på längre sikt hoppas jag att denna typ av försäkringar inte behövs, att det är självklart att alla får en vård i världsklass och att man lyssnar till nyförlösta kvinnors behov på ett helt nytt sätt.
  • Har du en mammahjälte du vill lyfta lite extra? Jag tycker att alla mammor är hjältar. Att vara förälder är det svåraste och viktigaste (men också roligaste) uppdraget man har livet.
Malin
  • Vad tycker du är det bästa med Mammastygn? Att vi tar ställning för kvinnans rätt till vård och faktiskt kan göra skillnad – på riktigt.
  • Vad hoppas du att Mammastygn kan leda till/bidra med? En samhällsförändring i hur vi ser och hanterar förlossningsskador inom vården och i den allmänna diskussionen.
  • Har du en mammahjälte du vill lyfta lite extra? Vill överlag lyfta alla ensamstående mammor som sliter för att få vardagen att gå runt. Mer specifikt vill jag lyfta min rooomie när jag pluggade, idag mamma till 3 döttrar födda med mindre än 4 års mellanrum. Alla mammor är superhjältar men hon är något utöver det vanliga!
Kajsa

Kajsa

  • Vad tycker du är det bästa med Mammastygn? Det bästa med mammastygn är att vi på ett enkelt sätt svarar på svåra frågor. Att vi också samlar information för att förenkla en redan svår process.
  • Vad hoppas du att Mammastygn kan leda till/bidra med? Att sätta eftervården på kartan så det blir en lika naturlig del att prata om inför sin förlossning som det är att prata om återhämtningstid efter en knäoperation. Ge kvinnorna orden för att söka hjälpen, men ännu hellre förbered kvinnor på samtalen INNAN de föder. De tre stegen, inför, under, efter.
  • Har du en mammahjälte du vill lyfta lite extra? Alla mammor runt mig är hjältar. De bär sina barn, inte bara i magen, utan genom livet. Att vara mamma slutar aldrig och det är det svåraste och bästa jobbet på jorden. Det är långtifrån bara lycka, det är oro och skräck och eufori. Och allt däremellan. Finns inte en mamma på jorden som inte är en hjälte.
Malina

Malina

”Vi kämpar för att detta inte ska behöva finnas. Vi kämpar för en eftervård som fungerar där kvinnor har rätt till en eftervård som fokuserar på kvinnans kropp. Ingen kvinna ska behöva leva med en förlossningsskada – alla ska få trygg och säker hjälp”.

Eva

Eva

Jag ser fram emot ett nytt år med Mammastygn och arbetet med att driva frågan och vara en del av debatten. Kvinnor kommer fortsätta att föda barn trots pandemier eller strukturella utmaningar och vi vill visa att vi står på deras sida och kommer fortsätta göra det tills behovet inte längre finns.

Därför är vi otroligt stolta över att vi inlett ett samarbete med Mag- och Tarmförbundets projekt Förlossningsskadad Kvinna. Tillsammans kommer vi under året synliggöra frågan med förhoppningen att ytterligare bryta upp den tystnadskultur som råder. När många säger samma sak blir rösten hög och svår att vända ryggen till. Förhoppningen är att vi tillsammans kan bidra med en samhällsförändring där alla kvinnor får ta del av ett ambitiöst eftervårdsprogram.

Inför Morsdag vill vi hylla alla mammahjältar och vi kommer fortsätta hylla dem under resterande av årets alla dagar.