Ska det verkligen vara så här?

Att vara nybliven förälder är, vad man brukar säga, en stor omställning i livet. Det spelar ingen roll om det är första, andra eller sjunde barnet, det är olika nytt varje gång.

En stor del är ju att hormonerna går loss fullständigt. Det är mycket som ska ställas om i kroppen efter att barnet är ute. Om du tillhör de kvinnor som känner av sina hormoner till vardags så vet du att känslan av fritt fall ibland kan infinna sig. Lägg på det ett nyfött barn i din famn, sömnbrist och skruva upp hormonerna till max så har du ungefär vad vi med ett gulligt ord kallar Baby Blues. Inget gulligt med det. Men helt och fullt rimligt. Och normalt. Det till och med SKA vara så. Kroppen ställer om sig på att inte sätta sig själv i första hand längre, utan istället resten av livet, dygnet runt, vara beredd att offra sitt liv för det lilla knytet som ligger på bröstet.

En annan orsak till att känna sig förvirrad eller låg eller ledsen eller kanske allmänt knäpp, kan vara att vi gärna målar upp en bild av att sekunden vi fött vårt barn, automatiskt upplever gränslös lycka. Så känner många, men många andra känner inte så. Och i glappet mellan känslan vi tänker att vi borde ha och den vi faktiskt har, kan det uppstå Baby Blues. Inte heller så gulligt. Men också helt rimligt och normalt.

Kom ihåg!

Att känna av nedstämdhet efter en förlossning är vanligt, normalt och absolut inte konstigt. Det är OKEJ! Det du ska komma ihåg är att oftast går nedstämdheten över av sig själv. Men om den INTE gör det finns det hjälp du kan och bör söka. Då kan det handla om en förlossningsdepression och den behöver du hjälp med.

Läs mer om förlossningsdepression

Läs mer: