Frågor efter förlossningen

Att föda barn är en ansträngning för kroppen. Men så fort barnet har kommit ut börjar kroppen anpassa sig till att inte längre vara gravid. Hormoner påverkar kvinnan både fysiskt och känslomässigt. Efter förlossningen känner sig många ganska mörbultade. Man kan känna av träningsvärk, ömt underliv och spända bröst.

Eftervärkar

Som om att föda barnet inte var nog så får man något som kallas eftervärkar. De börjar efter att moderkakan kommit ut och det är dags för livmodern att börja dra ihop sig. Detta gör kroppen helt automatiskt för att omedelbart ställa om sig från gravid till icke-gravid. Coolt absolut – men också rätt så smärtsamt. Smärtan beror på att det finns en såryta i livmodern precis där moderkakan suttit, och när eftervärkarna drar igång så minskar den ytan och blödningarna blir mindre. Det är bra för kroppen så klart, men kan som sagt kännas lite obehagligt. Är du förstföderska kommer du antagligen uppleva sammandragningarna ungefär som mensvärk, har du fött barn tidigare kan de bli mer intensiva och ibland göra riktigt ont. I så fall kan man få lite smärtlindring i form av Alvedon.

Avslag

Avslag är ett ord som inte låter superhärligt, men som inte desto mindre är fullkomligt normalt efter förlossningen. Där moderkakan suttit inne i livmodern blir det som ett sår och det är blodet från det såret som rinner ut som ett ”avslag”. Vanligtvis försvinner avslaget efter 4-6 veckor.

Hur ser det ut?
Oftast är det mörkare blod i början som sedan går över till mer brunaktigt och i slutet är det mer vit-grått, som en flytning ungefär. Det kan vara bra att veta att avslaget luktar ungefär som mens brukar lukta, men lite kraftigare och nästan lite sött. Om avslaget är illaluktande, om du får feber eller ont i nedre delen av magen så kan det vara tecken på infektion. Då ska du söka vård.

Det är bra att tänka på att:

  • Vara extra noga med att duscha underlivet med vatten.
  • Hoppa över att använda tvål eftersom den kan torka ut slemhinnorna.
  • Byta binda ofta och att använda inte tampong.
  • Inte bada.
  • Samlag kan öka risken för infektion och att det därför är bra att använda kondom.

Mer kissnödig?

Ja, det är du. Det är för att den vätska kroppen samlat på sig under graviditeten ska ut, en gång för alla. Det är ju bra, men det kan vara lite bökigt eftersom det ofta är svårt att kissa de två första dygnen (ungefär) efter en förlossning. Anledningen till det är att urinblåsan helt enkelt vant sig vid ett högt tryck (från din gravidmage) och nu plötsligt måste jobba mer själv, det kan göra att det till en början är svårare att tömma blåsan.

Det kan också göra ont eller svida när man kissar, det har oftast att göra med att urinen rinner över irriterade slemhinnor och bristningar i underlivet. Det gör piss(!)ont men kommer att gå över så fort underlivet fått en chans att läka lite.

Tips som kan göra det lättare:

  • Drick mycket för att späda ut urinen. Då svider det inte lika mycket när man kissar.
  • Försöka att sitta lite framåtlutad på toaletten.
  • Kissa i duschen. Spola försiktigt med ljummet vatten samtidigt som du försöker kissa.

Svårt att bajsa?

Absolut. Ofta är tarmarna lite ur spel efter att ha fått betydligt mindre plats under graviditeten, det kan göra att du blir eller har varit förstoppad. Efter en förlossning är man helt enkelt väldigt öm i underlivet. Det gäller oftast anus också. Ibland har man fått en bristning som har sytts och då kan stygnen strama och dra vilket orsakar smärta. Har du inte fått några stygn så är chansen stor att du ändå är öm runt anus, området är svullet och lite medtaget. Bästa tipset på sikt är att genast börja dricka mycket vatten och äta fiberrikt för att få igång tarmarna och göra bajset mindre hårt. På kort sikt är ett husmorstips att hålla en binda eller tvättlapp mot mellangården när man försöker bajsa. Det kan lindra något. Blir det för kämpigt så finns det laxerande läkemedel på apoteket. Annars är det som med det mesta, när kroppen och underlivet fått hämta sig något så blir det förhoppningsvis bättre.

Ont i fiffi?

Ja herregud. Du har fött ett barn. Din kropp känner av det. Så klart. Kanske har du fått bristningar som har sytts, eller så har de inte sytts men svider ändå. Man är nästan alltid svullen och öm, allra minst. Det är fullkomligt normalt och fullkomligt obekvämt, kanske till och med smärtsamt. Läs gärna mer under fliken xxxx om förlossningsskador. Om du inte har fått någon skada är det bästa du kan göra att sätta dig på en kudde och vänta ut det ömma. För det kommer att bli bättre snart!

Att lämna BB

Det kan vara en speciell och lite konstig känsla att lämna BB-avdelningen. En del längtar fort hem, andra känner trygghet på BB och vill gärna stanna längre. Under tiden på förlossningen och BB-avdelningen har det funnits många runt omkring att få hjälp av. Nu ska man som förälder själva ta hand om sitt barn. Men även efter hemgång finns det stöttning och hjälp om det behövs.

Hemorrojder

Mjölkstockning?